top of page

Perinteinen porkkanakakku, myös vegaanisena


Himoitsen aina välillä perinteistä porkkanakakkua, mutta viime aikoina olen kokeillut vegaanisiakin versioita. Tämä vegaaninen versio kehittyi minun veljen vaimon babyshowereissa, kun leivoin sinne vegaanista tarjottavaa. Leivonnassa on todella vaikeaa vältellä kananmunan käyttö ja sinä hetken mietittyäni löysin pakkasesta itse valmistamaani omenasosetta pihamaan omenoista. Päätin kokeilla miten omenasose toimisi vatkatessa. Lopputulos yllätti sen verran, että nyt tiedän mihin voisin loputkin pakastesoseet käyttää. Omenasose vaalenee ja vähän ’vaahtoutuu’ vatkatessa ja sokerilla on siihen tietysti osansa. Kuten kananmunien vatkauksessa, sokerin määrä ratkaisee kuinka kuohkea pohjasta tulee. Itse haluaisin käyttää mahdollisimman vähän sokeria leivonnassa, joten kannattaa lisätä maltillisesti lisäsokeria tässä versiossa. Alkuperäisessä porkkanakakussa on noin neljä kertaa enemmän sokeria, kuin omassa versiossani ja silti kakku on tarpeeksi makea kuorrutuksen kanssa.

Vegaaninen pohja on koostumukseltaan silti hieman erilainen, enemmän kosteutta, mutta silti aika kuohkea. Vegaaninen pohja toimiikin parhaiten matalammassa vuoassa tai muffineissa. Korkeammassa vuoassa saattaa jäädä pohja hieman kiinteämmäksi ja kosteaksi. Kokeilin aiemmin vegaanista kuorrutustakin kaurapohjaisesta levitteestä, mutta pakko sanoa, etten pitänyt mausta kauheesti. Idea on tottakai hyvä ja kauramaito on ehdoton suosikkini, mutta levitteessä oli kummallinen sivumaku. Toivottovasti tuottajat jatkavat sen kehittämistä, niin voisin uudelleen harkita sitä leivonnassa! Maukasta viikonloppukokkailuja ja ihanaa kevättä, onkin aurinko nyt hellinyt ilmoja.

10 annosta

Raaka-aineet

Pohja

4 kpl kananmunaa

1 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

2 tl soodaa

2 tl leivinjauhetta

2-4 tl kanelia

2 tl vaniliinisokeria

2 tl kardemummaa

1 dl öljyä

6 dl porkkanaraastetta

100 g mantelirouhetta

Vegaaninen pohja

Vaihda kananmunat 400 g omenasoseeseen.

Kuorrute

200 g tuorejuustoa

50 g voita

3-5 dl tomusokeria

Pinnalle pähkinärouhetta

Valmistusohje

1. Raasta porkkanat. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä kaikki ainekset kananmunavaahtoon. Vegaaniseen pohjaan varten vatkaa sokeri ja omenasose keskenään täydellä teholla. Omenasose vaalenee ja kuohkeutuu vatkatessa. Lisää tarvittaessa vähän sokeria taittamaan omenan kirpeyttä. Lisää muut ainekset samalla tavalla kuin tavallisessakin pohjassa.

2. Levitä taikina leivinpaperin päälle korkeaan vuokaan. Paista 175 asteessa reilut 30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.

3. Anna pohjan jäähtyä. Sekoita pehmeä voi ja tomusokeri. Lisää tuorejuusto ja levitä kuorrutus kakkupohjalle. Ripottele pinnalle rouhittua pähkinää.

4. Leikkaa sopiviksi paloiksi. Säilytä viileässä.

0808_105.jpg
Tervetuloa

Tekeekö mieli toista aamupalaa? Tervetuloa löytämään herkullisia reseptejä arkeen ja juhlapöytään!

Päätin yhdistää kaksi intohimoani: valokuvauksen ja ruuanlaiton. Näin syntyi idea pistää oma pieni blogi pystyyn, johon voisin kerätä hyviä reseptejä ja ennen kaikkea kokeilla uusia makuelämyksiä.

~Jaana Virronen

Viimeisimmät
Arkisto
Tagit
Tunnisteita ei vielä ole.
bottom of page